Fira, Santorini – Tips & video

ÄNTLIGEN är Santorini-filmen färdig! Herregud vad jag har kämpat med denna, haha! Animeringarna är nog det som tog mest tid och som fick mig att slita mig i håret några gånger. Men nu får det bli bra så här. Jag är inte helt nöjd men har så mycket material så jag tänkte göra fler Santorini-filmer till en serie liksom.

Se och göra i Fira

Fira är Santorinis huvudstad och ligger beläget i mitten av ön, mitt emot vulkanen på andra sidan atlanten. Denna mysiga lilla by kryllar av turister och åsnor under högsäsongen och erbjuder lite mer puls om man jämför med andra byar på Santorini.Känner man för att gå ut och ta en drink är det i Fira som nattlivet är bäst. Här kryllar det av barer och framförallt mysiga restauranger med utsikt över den kända solnedgången över “the caldera”. Vi åt middag på en mysig restaurang som heter “Volcano Blue”, vilket var ett av budgetalternativen vi hade läst bra recensioner om. Utsikten över solnedgången var magisk och maten var absolut helt okej för det pris vi fick betala. Servicen är över lag väldigt bra på Santorini och det var den även på denna restaurang. Det finns även mycket mysiga fik med häftig utsikt, så vi stannade till på ett café och mumsade i oss en svalkande frappucino. Det var helt klart för varmt för att dricka vanligt kaffe!

Fira-trapporna

En “sevärdighet” i Fira är den långa trappan som leder ner till hamnen. Vanligtvis går man dessa 588 steg ner och så åker man deras cable car upp igen. När vi hade gått ner för trappan i 32 graders värme var vi helt slut verkligen. Då var det mindre kul att få beskedet om att linbanan som skulle ta oss upp igen hade gått sönder, haha… Vi hade vår bordsreservation på restaurangen 45 minter senare och började känna oss stressade. Det enda alternativet som skulle kunna ta oss upp igen var att hoppa på en åsna. Självklart vägrade vi rida på en stackars åsna, så det var bara att börja promenera. 40 minuter senare sitter vi på restaurangen, knallröda i ansiktet och svetten dryper. Kul, jag som skulle vara sådär härligt Santorini-glamourös till middagen liksom, haha… Helt klart ett roligt minne nu när man tänker tillbaka!

Shopping

Efter middagen strosade vi runt i butiker. Butikerna är öppna sent på kvällen, vilket är perfekt då det är lite svalare. På dagen blev det rätt svettigt att springa runt i butiker. Vill man shoppa så är det här det här eller i Oia man kan gå loss ordentligt. Vita bomullsklänningar, söta dessertviner (Santorini är känd för sin Vinosanto), kryddiga olivoljor och vackra smycken finns i överflöd och staden kryllar verkligen av små butiker. Något som gjorde Sebastian överlycklig var såklart att det fanns glasstånd i alla hörn, så det slank ner en och annan glass till efterrätt. Det var vi värda efter vårt äventyr i Fira-trappan! Vi tog oss hem enkelt med en transfer som vårt hotell hade arrangerat till oss. Om ni inte kan få hjälp med transfer skulle jag tipsa om att hyra en ATV/fyrhjuling för att ta sig runt på ön 🙂

Fira får 5 av 5 toasters – helt klart Cat-approved 👍

Tips - Fira Santorini - Se & göra, trappor, åsnor & restauranger

Translate »