LCHF

12 posts

Broccolisoppa m. citron & bacon

Jag brukar vanligtvis inte vara den som gillar att äta soppa, men den här kommer jag troligtvis att leva på resten av vintern. SÅ SJUKT GOD & FRÄSCH! Receptet hittade jag här. (Jag adderade lite chilipulver och färsk, finhackad basilika i också)

4 portioner

4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden, ca 500 g
olja till stekning
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
80 g babyspenat
2 dl mascarpone
salt, svartpeppar

MARINAD TILL BROCCOLISTAMMAR
2 tsk citronsaft
rivet skal från 1 citron
1 msk olivolja
salt, svartpeppar

TILL SERVERING
130 g bacon
olja till stekning
några spenatblad eller färsk basilika

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och skiva vitlöken. Skär av broccolibuketterna och spar stammarna.
2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 1 minut under omrörning tills den är rostad men inte bränd. Lägg i broccolibuketterna, häll på buljong och koka i cirka 10 minuter tills broccolin är mjuk.
3. Skala och skär broccolistammarna i mindre tärningar. Marinera tärningarna i citronsaften, citronskalet och olivoljan. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Knaperstek baconet i olja.
5. Lägg i spenaten i soppan och låt den bli mjuk. Tillsätt mascarpone och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
6. Toppa soppan med de citronmarinerade broccolitärningarna och bacon. Garnera med spenat eller basilika.

broccolisoppa med citron, bacon, spenat & mascarpone
(Foto Daniel Ohlsson ur boken 52 soppor )

Kokosgröt (LCHF & paleo)

Idag är förhoppningsvis sista dagen med plugg. Jag håller på att skriva på en restuppgift till skolan. När denna är inlämnad och klar kan nedräkningen mot examensdagen börja. Jag tar examen om två veckor, vilket känns helt amazing! Att nästa vecka är sista veckan på praktiken känns också bra. Jag har hunnit med hur mycket som helst och fått massor av ny energi och inspiration som jag hoppas få med mig tillbaka till jobbet igen.

Paleokosten har gått helt ok på senaste tiden. Jag har inte tappat mer i vikt, vilket troligtvis beror på att jag inte ens har försökt, haha. Men nu i veckan tänkte jag bli lite mer strikt och köra igång med periodisk fasta och kvällspromenader igen. Hela den här helgen har bara varit en enda stor cheat-weekend med trevlig middag på Tranan och biljardkväll med gamla kollegorna i fredags och mysig middag hemma med andra goa vänner igår. Igår unnande jag mig till och med lite rödvin 😉 MAY I LIVE, som Alicia hade sagt. Yes, you may live child. Nya tag idag! För övrigt så har jag ett nytt recept som jag vill dela med mig utav. Jag saknar verkligen havregrynsgröten och testade att slänga ihop en LCHF-vänlig kokosgröt utan kolhydrater. Det blev faktiskt supergott! Då gröten inte innehåller varken havregryn eller mjölk fungerar den även utmärkt att äta om du äter paleo.

 

LCHF gröt (även paleo)

2 ägg
1 dl extra creamy kokosmjölk
1 msk kokosmjöl
0,5 krm vaniljpulver

Vispa ihop allt i en kastrull till önskad konsistens. Servera med bär, banan eller varför inte min goda chiasylt.

Här är ett recept på en god kokosgröt utan kolhydrater(LCHF). Kokosgröten är gjord på kokosmjöl, kokosmjölk & ägg. Även ett perfekt recept för dig som äter paleo.

Spana in fler  av mina nyttiga recept här

LCHF-pannbiff i svampsås (även paleo)

Cooowabungaaa! Här kommer jag med världens jäkla pangrecept på pannbiffar! Igen. Jag förstår om ni tycker att det börjar bli lite tjatigt med alla dessa pannbiffar, men de är ju så fantastiskt GODA.

Receptet innehåller betydligt färre kalorier än vad andra liknande recept gör iom att såsen är gjord på kokosmjölk istället för matlagningsgrädde och fungerar utmärkt om du äter enligt paleo eller lowcarb/LCHF. Happy eating!

Recept på LCHF-pannbiff i svampsås (även paleo). Förslag på nyttig middag, helt glutenfritt och mejerifritt. Gjord på kokosmjölk, champinjoner, chili, dijonsenap och persilja. Ett bra middagstips till den som vill äta en nyttig middag. Recept, 4-5 personer

Pannbiffar
500 gram köttfärs
1 ägg
2 msk färsk persilja (går även att använda fryst)
1 msk chiliflakes
1 tsk paprikakrydda
1 gul lök

Svampsås
200 gram färska champinjoner
1 burk ekologisk kokosmjölk
1 piri piri chili
1 klyfta vitlök
1 msk (osötad) dijon senap
salt & peppar efter smak

Stek bort vattnet i champinjonerna. Finhacka löken. Blanda köttfärsen med den hackade löken, ägget, persiljan, chiliflakesen och paprikakryddan. Forma  färsblandningen till biffar och stek i kokosolja på ganska hög värme. Blanda ihop kokosmjölk, finhackad piri piri, dijonsenap  och färskpressad vitlök. När pannbiffarna har fått fin färg på bägge sidor häller du i svampen och såsen. Låt puttra i några minuter och servera sedan med sötpotatis, rotfrukter och grönsaker.

Spana in fler  av mina nyttiga recept här!

Chiapudding, någon?

Idag publicerade jag mitt första recept på Tasteline (där jag praktiserar). Spana in receptet HÄR.

Vad sägs om en chiapudding till nyttig frukost? Denna chiapudding är gjord på kokosmjölk, blåbär, hallon och chiafrön. Foto Catarina Bjeren