Broccolisoppa m. citron & bacon

Jag brukar vanligtvis inte vara den som gillar att äta soppa, men den här kommer jag troligtvis att leva på resten av vintern. SÅ SJUKT GOD & FRÄSCH! Receptet hittade jag här. (Jag adderade lite chilipulver och färsk, finhackad basilika i också)

4 portioner

4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden, ca 500 g
olja till stekning
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
80 g babyspenat
2 dl mascarpone
salt, svartpeppar

MARINAD TILL BROCCOLISTAMMAR
2 tsk citronsaft
rivet skal från 1 citron
1 msk olivolja
salt, svartpeppar

TILL SERVERING
130 g bacon
olja till stekning
några spenatblad eller färsk basilika

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och skiva vitlöken. Skär av broccolibuketterna och spar stammarna.
2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 1 minut under omrörning tills den är rostad men inte bränd. Lägg i broccolibuketterna, häll på buljong och koka i cirka 10 minuter tills broccolin är mjuk.
3. Skala och skär broccolistammarna i mindre tärningar. Marinera tärningarna i citronsaften, citronskalet och olivoljan. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Knaperstek baconet i olja.
5. Lägg i spenaten i soppan och låt den bli mjuk. Tillsätt mascarpone och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
6. Toppa soppan med de citronmarinerade broccolitärningarna och bacon. Garnera med spenat eller basilika.

broccolisoppa med citron, bacon, spenat & mascarpone
(Foto Daniel Ohlsson ur boken 52 soppor )

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »